Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 Belegondoltál-e valaha, milyen különös az ember? Ha eltekintünk néhány jelentéktelen különbségtől, akkor valójában észrevesszük, hogy minden ember, bárki a földön, sok tekintetben azonos: test, ész, szív és lélek. Akkor mi okozza a különbséget ember és ember között? A válasz: a kulturális környezet hatása. Ha összefogás van, szükség van-e az „oszd meg és uralkodj” játék nyerteseire: a megosztókra és uralkodókra?

 

 Amikor egy gyermek megfogant, még „tisztán” indul a fejlődés útján. Azonban fogantatása pillanatában elkezdődik a „nevelés”. A „kulturális program” telepítésre kerül és attól függően, hogy kik veszik körül az újszülöttet a fejlődése útján, milyen emberek a „telepítők”, kialakul egy sors. A telepítők a kezdetektől nem állnak le. Szülők, iskola, egyház, politikusok, média, reklámok, mind-mind egy célért dolgoznak: az ő programjuk érvényesüljön. Aki birtokolja a ismereteket, aki ismeri a telepített kódokat, az befolyással tud lenni az egyént, irányítani tudja a saját érdekei szerint. Kialakul a függőség ember és ember között.

 

 Vajon ugyanaz a „tisztán született” gyermek, aki beleszületik egy muszlim kultúrában gondolkodó családba és élete során ezt követi, milyen sorsot formálna, ha születése után egy keresztény család nevelné és ebben a szellemben élné az életét? Egy szegény család gyermeke egy vidéki kis faluban mit tud elérni, ha kitör a nyomorból? Vajon ugyanaz a gyermek, aki a fogyasztói társadalom büszkeségeként gyermekkorától a bankok és multinacionális vállalatok reklámjain nevelkedve élharcosa lesz a „fogyassz, amit csak bírsz hitelre” játéknak mivé válna egy önmegtartó, önfenntartást hirdető közösségben? A „programtelepítők” dolgoznak, soha nem fáradnak, sokszor ember és istenség (egy számukra megmagyarázhatatlan misztikum) közötti kapcsolat fogadatlan vámszedőiként végzik munkájukat.

 

 A gyermek tisztán születik. Létezik-e olyan „szoftver”, olyan „kód”, ami genetikailag telepítve van?

Ami közös, amit elfogad keresztény és muszlim, európai és ázsiai, afrikai és ausztrál, őslakos és újvilági, baloldali és jobboldali, demokrata és republikánus? Mi a forráskód, mi a közös gyökér?

 

 Abban az afrikai városban, amikor az 1940-es években sétált egy fekete fiú és ráköszönt az utcán szemben jövőkre, gondolta-e bárki, hogy ő lesz az apja annak az embernek, akitől a világ leghatalmasabb országában azt várják 2009-től, hogy vezetésével megálljon a szétesés, amin a „nyugati világ” elindult? Sejtette-e bárki is, hogy a fiú, aki alkoholizmusban halt meg 46 évesen, apja lesz annak az embernek, aki történelmet írva az USA első afroamerikai elnöke lesz és lehet, hogy tőle függ, hogy az emberiség önpusztító szétesés vagy egy magasabb szintű fejlődési fázis útjára lép? Vajon a saját és sokmillió embertársa túlélésének a kódja benne van? Vajon a profit urait, akik pénzelték le tudja majd váltani?

 

Más is hordozza a kódot!

 

Szeretet szabadság, függetlenség és összefogó erő, meggyőzőképesség, türelem, taníthatóság, tudás, kedvesség, fegyelem, következetesség, törődés, elfogadás, kölcsönös tisztelet és alkotó együttműködés, egyezség, megegyezés, szolgálat.

 

 A kód hordozója a természet törvényeit követi, nem tud létezni a nagyvárosok betonnal fedett elkorcsosult és torz emberi kapcsolatokkal, felszínes hamis értékekkel teli, fertőzött világában. A kód hordozója a vidéki lét, a természet-közeliség, a „zöld”, az „élő” hirdetője. A túlélés kódjának hordozója tartósan csak a városokon kívül tud életben maradni. Lehet, hogy egy vidéki, megsemmisülésre ítélt falu szegény gyermekének szomorú szempárja mögé van rejtve?

 

De ki hordozza a túlélés kódját? Hol kell keresni a kódot?

 

 Alegó utcáin nem sejtették, hogy ki is járkál közöttük, talán Ő maga sem tudta? Lehet, hogy a túlélés kódjának hordozója maga sem sejti, hogy a kód benne van? Lehet, hogy a túlélés kódját nem kívül, hanem belül kell keresni és a megváltás sem kívülről jön? Nem! A kívül – belül egy tőről fakad! Lehet, hogy nem is sejted azt, hogy a túlélés kódját az az ember hordozza, akivel épp most beszélgetsz? A „fejébe vert program” elfedi-e a forráskódot, a tisztát, eredetit, egyedit?

 

 A túlélés kódját nem lehet logikával megtalálni, a szívben a lélekben kell keresni!  Egy igaz nagylelkű visszanyúl a múltjában tárolt programhoz! Jézust is Kerecsnnek ’ becézték ’, míg a ’ napkeleti nimródi tudás hordozói ’ kisded korában el nem jöttek! És tanult, tanult, hogy Krisztussá koronázzák!

 

Keresd, keressük a túlélés kódját magunkban és abban az emberben, akivel itt és most beszélgetünk, mert lehet, hogy ezen fog múlni valami, ami mindannyiunk számára fontos!

 

Tanulj meg keresni!